Recept na kuřecí špízy se zeleninou, šťouchanými bramborami a omáčkou, ve kterém je použito koření z mé řady David v kuchyni, které jsem ladil několik měsíců pro dokonalou chuť. Obsah koření jsem navrhoval u všech směsí sám a neobsahují žádná barviva, glutamáty, zvýrazňovače chuti. Jistě oceníte, že kvalitní mořské soli je ve směsích maximálně 10% z jejich obsahu. Koření má být o bylinkách, ne o soli.
Recept (2 porce)
Potřebné suroviny:
- Maso a marináda:
- 400 g vykostěných horních kuřecích stehen
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 lžičky mého koření STEAK
- Sůl
- 500 ml kuřecího vývaru
- 20 g másla
- Šťouchané brambory:
- 350 g brambor
- 1 červená cibule
- 75 g anglické slaniny
- 50 ml smetany
- 3 lžíce nasekané petrželky
- Sůl
- Pepř
- Zelenina:
- 1 větší mrkev
- 1 zelená paprika
- 10 g másla
- 1 lžička mého koření BYLINKOVÉ
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Kuřecí maso nakrájíme na stejné kostky.
- Dochutíme hořčicí, sójovou omáčkou, olivovým olejem, solí a mým kořením STEAK.
- Vše promícháme a necháme odležet. Nejlépe přes noc, minimálně dvě hodiny.
- Maso napícháme na špejle.
- Pánev s olivovým olejem středně rozpálíme a špízy na ní opečeme ze všech stran. Maximálně minutu z každé strany, jen tak aby se maso zatáhlo.
- Odstavíme z plotny a podlijeme polovinou vývaru.
- Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C.
- Pečeme 20 minut a dle potřeby případně ještě podlijeme vývarem.
- Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.
- Slaninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli na jemno a na troše olivového oleje opečeme do lehce zlatova.
- Mrkev a papriku nakrájíme na malé kostičky.
- V pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo a necháme na něm 2 minuty změknout mrkev.
- Následně přidáme papriku a ještě 30 vteřin vaříme.
- Odstavíme z plotny a dochutíme solí, pepřem a mým kořením BYLINKOVÉ.
- Pánev se špízy vyndáme z trouby a špízy dáme stranou.
- Výpek zalijeme zbytkem vývaru a necháme všechny připečeniny odvařit.
- Necháme svařit do lehkého zhoustnutí.
- Odstavíme z plotny a vmícháme kostičky studeného másla.
- Omáčku přecedíme přes jemné sítko.
Dobrou chuť
V tomto receptu je použito moje bylinkové koření, které naleznete v sadě koření David v kuchyni.
Odkaz na produktovou stránku sady: Sada koření David v kuchyni.